Μετεγχειρητική παρακολούθηση

 

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

 • Αμέσως μετά την επέμβαση
  Ο ύπνος και η ξεκούραση μετά την επέμβαση είναι οι καλύτεροι φίλοι! Αποφύγεται την τηλεόραση, το διάβασμα ή το computer την ημέρα της επέμβασης. Μπορεί να νοιώσετε φαγούρα, τσούξιμο ή ελαφρύ πόνο. Δεν πρέπει να ανησυχήσετε. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι δυνατός και ενοχλητικός μπορείτε να πάρετε το συνηθισμένο σας παυσίπονο εκτός από ασπιρίνη. Τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ώρες. Φάρμακα που παίρνετε για άλλες παθήσεις θα εξακολουθήσετε να τα παίρνετε κανονικά.

 

 • Προστατέψτε τα μάτια σας
  Μην τρίψετε το μάτι σας, το βρέξετε ή το σκουπίσετε με κοινά χαρτομάντηλα τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την επέμβαση. Προστατέψτε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία φορώντας γυαλιά ηλίου.

 

 • Προσωπική Υγιεινή
  Την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση μπορείτε να φρεσκάρετε με απαλές κινήσεις το μάτι σας εξωτερικά, χρησιμοποιώντας αποστρειρωμένες γάζες και φυσιολογικό ορό. Αποφεύγεται τους καπνούς και μην εκτίθεσθε σε ρυπογόνο περιβάλλον.

 

 

 • Δραστηριότητες
  Από την επόμενη ημέρα μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες αλλά μη σκύβετε υπερβολικά, μη σηκώνετε βαρειά αντικείμενα και γενικά αποφύγετε κάθε επίπονη εργασία για δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μην οδηγείτε έως ότου σας ενημερώσει  ο γιατρός μας ότι μπορείτε.

 

 • Πιθανές Επιπλοκές
  Κατά κανόνα, η επέμβαση του καταρράκτη είναι επιτυχής και η όραση αποκαθίσταται άμεσα.Επιπλοκές όπως μόλυνση, αιμορραγία ή πρόπτωση υαλώδους παρουσιάζονται σπάνια και συνήθως αντιμετωπίζονται.

 

Μετά την επέμβαση του καταρράκτη, σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, το περιφάκιο, δηλ. η φυσική μεμβράνη που συγκρατεί το φακό στη θέση του μπορεί να θολώσει. Η εξέλιξη αυτή που ονομάζεται “θόλωση του περιφακίου” δεν είναι παθολογική, μπορεί να συμβεί έως και αρκετούς μήνες ή χρόνια μετά την επέμβαση του καταρράκτη και αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα με εφαρμογή laser στο ιατρείο.

Η γνώμη σας
Περισσότερα