3η Δεκεμβρίου – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην ιατρική, τη φαρμακολογία και τη μοριακή βιολογία και βιοϊατρική τεχνολογία, η τύφλωση εξακολουθεί να αποτελεί μια απειλή για τον πλανήτη μας με 45.000.000 τυφλούς, δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά, ψυχολογικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά προβλήματα.

Η κληρονομικότητα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αιτιολογικό παράγοντα πρόκλησης προβλημάτων όρασης, είναι υπεύθυνη για το 37% των περιπτώσεων σοβαρής τύφλωσης των παιδιών και το 67% των προγενετικών περιπτώσεων. Και ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των αιτίων πρόκλησης προβλημάτων όρασης είναι άγνωστος, σχετίζεται σίγουρα με το βιοτικό και υγειονομικό επίπεδο των χωρών.

Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τύφλωση προλαμβάνεται κατά 80%. Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος από τη νηπιακή ηλικία, η ενημέρωση και η προφύλαξη για την αποφυγή τραυματισμών και ατυχημάτων είναι μέτρα για τον περιορισμό της τυφλότητας.

Κάθε χρόνο η σημερινή ημέρα  δίνει μια ευκαιρία στην κοινωνία μας να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.