Καταρράκτη

 

Ο Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού.

Είναι μια συνηθισμένη πάθηση που αναπτύσσεται συνήθως σε ηλικία άνω των 55 ετών και αποτελεί την κυριώτερη αιτία μείωσης της όρασης σε αυτές τις ηλικίες. Συγκεκριμμένα, φτωχή όραση προερχόμενη από καταρράκτη παρουσιάζεται σε ποσοστό 60% των ενηλίκων άνω των 60 ετών.

Για να βλέπουμε καθαρά και με ευκρίνεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο φυσικός φακός του ματιού μας να είναι διαυγής, αφήνοντας έτσι το φως να περάσει ελεύθερα μέσα αυπό αυτόν ώστε οι ακτίνες του να εστιάσουν στον αμφιβληστροειδή.

Όταν κάποιος αναπτύσσει καταρράκτη, ο διαυγής αυτός φυσικός φακός του ματιού θολώνει προοδευτικά και ανάλογα με την εξέλιξή του επηρεάζει την όραση σε σημείο που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε απώλειά της.

Ο καταρράκτης είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες αφού μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως ύστερα από τραυματισμό (τραυματικός καταρράκτης), μετά από κάποιες ασθένειες ή φάρμακα (δευτερογενής καταρράκτης) ενώ σπάνια είναι δυνατόν ένα παιδί να γεννηθεί με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης).

Τα κυριώτερα συμπτώματα του καταρράκτη

Στην αρχή ίσως αισθανθείτε την όρασή σας να θολώνει. Κάποιοι θαμπώνονται ευκολότερα από τα φώτα ή δεν έχουν καλή αντίληψη των χρωμάτων. Ορισμένοι βλέπουν λάμψεις, φωτοστέφανα και αντανακλάσεις γύρω από φωτεινά αντικείμενα ή δυσκολεύονται να δουν καθαρά με τεχνητό φωτισμό ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας.

Θυμηθείτε: η υγεία των ματιών σας …φροντίδα μας καθημερινή!

Η γνώμη σας
Περισσότερα