Χρήσιμες συμβουλές για ασθενείς με γλαύκωμα

 

Χρήσιμες συμβουλές για ασθενείς με γλαύκωμα

Aν γνωρίζετε ότι έχετε γλαύκωμα, είστε ένα βήμα μπροστά από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι το αγνοούν. Είμαστε κοντά σας για να φροντίσουμε την προστασία της όρασής σας από το γλαύκωμα για τα επόμενα χρόνια.

Ως γλαυκωματικός ασθενής η σχέση σας με το Κέντρο μας θα είναι ιδιαίτερη αφού την χαρακτηρίζουν οι συχνές σας επισκέψεις σε εμάς. Συγκεκριμένα, θα χρειασθεί να μας επισκέπτεσθε: στην αρχή κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πίεση του ματιού σας και κατόπιν κάποιες φορές το χρόνο για τα καθιερωμένα check-up ακόμα και αν η πίεση του ματιού σας είναι σε ασφαλές επίπεδο.

Μέσα από αυτή τη στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ ασθενούς και γιατρού, θα θέλαμε να σας συμβουλεύσουμε:

  • Να θυμάστε να παίρνετε τα φάρμακά σας τακτικά. Βάλτε μέσα στην καθημερινή σας ρουτίνα και τη φαρμακευτική σας αγωγή.
  • Να γνωρίζετε καλά το όνομα και τη δόση από κάθε φάρμακο που παίρνετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων που πιθανόν σας φροντίζουν, γνωρίζουν ότι έχετε γλαύκωμα και γνωρίζουν τα φάρμακα που παίρνετε για την θεραπεία του.
  • Δίνετε προσοχή στο πως αισθάνεσθε τα μάτια σας και αναφέρατε κάθε ασυνήθιστη αλλαγή που θα παρατηρήσετε στον οφθαλμίατρό σας.
  • Προγραμματίστε έγκαιρα τα καθιερωμένα τσεκ-απ σας.
  • Φροντίζετε τα μάτια σας. Κρατήστε τα καθαρά. Εάν είστε γυναίκα προσέχετε τα καλλυντικά σας, χρησιμοποιώντας Μη τρίβετε τα μάτια σας και εάν έχετε χειρουργηθεί ίσως μη αλλεργικά προϊόντα. είναι καλό να φοράτε γυαλιά όταν κολυμπάτε, παίζετε τέννις ή άλλα σπορ που απαιτούν προσοχή στα μάτια.
  • Φροντίζετε το υπόλοιπο σώμα σας. Το να διατηρείτε το σώμα σας σε καλή φυσική κατάσταση είναι το ίδιο σημαντικό με την φροντίδα των ματιών σας. Προσέχετε τη δίαιτα και τη διατροφή σας, γυμνάζεσθε τακτικά-συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πρόγραμμα γυμναστικής- , αποφεύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση καφέ, μην πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας και διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Τέλος, προσπαθείστε να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας και βρείτε χρόνο για ξεκούραση και διασκέδαση.
Η γνώμη σας
Περισσότερα