Η διάγνωση της ΗΕΩ υγρού τύπου

 

Η διάγνωση της ΗΕΩ υγρού τύπου

Παρόλο που η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου μπορεί να εμφανισθεί αυτόματα, συνήθως η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου προηγείται, καθιστώντας τους τακτικούς ελέγχους ιδιαίτερα σημαντικούς. Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου είναι επιθετικότερη από την ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου και δεν εμφανίζεται εξίσου συχνά, αιτιολογώντας το 10% περίπου επί του συνόλου των περιστατικών της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Ο έγκαιρος εντοπισμός της ΗΕΩ υγρού τύπου είναι κρίσιμος προκειμένου να ξεκινήσει θεραπεία η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της όρασης.

Στη διάγνωση της ΗΕΩ υγρού τύπου συμπεριλαμβάνονται:

Οφθαλμολογική εξέταση με μυδρίαση της κόρης. Ρίχνουμε σταγόνες στα μάτια οι οποίες διευρύνουν την κόρη και επιτρέπουν στον οφθαλμίατρο να δει τον βυθό του ματιού. Με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο για τον εντοπισμό σημείων βλάβης ή άλλων προβλημάτων.

Αγγειογραφία φλουορεσκεϊνης. Με μία ειδική χρωστική ουσία που θα ενεθεί στο χέρι σας και μέσω της οποίας χρωματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, ο οφθαλμίατρος θα διαγνώσει την πάθηση προκειμένου να προχωρήσει στην αντιμετώπισή της.

Τομογραφία Οπτικής Συνοχής. Με την ΟCT γίνεται τομογραφική απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς. Η ικανότητα εκτίμησης του πάχους του αμφιβληστροειδούς και της αντικειμενικής καταγραφής του ενδοαμφιβληστροειδικού οιδήματος καθιστούν την εξέταση πολύ χρήσιμη στην παρακολούθηση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς καθώς, πολύ συχνά, στην εξέταση της φλουοραγγειογραφίας η κατανομή του οιδήματος δεν καθορίζεται από τα σημεία διαρροής.

Τεστ Amsler Grid. Πρόκειται για ένα χρήσιμο και απλό εργαλείο για την παρακολούθηση της κεντρικής όρασης. Εστιάζοντας σε μια κεντρική κουκίδα ενός πλέγματος ίσιων γραμμών, με το ένα μάτι κάθε φορά, ο ασθενής ελέγχει εάν οι περιβάλλουσες γραμμές φαίνονται ίσιες και όλα τα τετράγωνα έχουν το ίδιο μέγεθος. Εαν κάποια περιοχή του πλέγματος φαίνεται θολή, παραμορφωμένη, αποχρωματισμένη ή με οποιονδήποτε τρόπο μη φυσιολογική ή διαφορετική από το προηγούμενο τεστ, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον οφθαλμίατρο.

Έγχρωμη φωτογραφία βυθού. Η συγκεκριμμένη εξέταση χρησιμοποιεί ειδικό μικροσπόπιο, προσαρμοσμένο σε ειδικά σχεδιασμένη κάμερα, η οποία φωτογραφίζει την εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου και του αμφιβληστροειδους.

Αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης. Πρόκειται για μια τεχνική παρόμοια με αυτή της φλουορεσκεϊνης η οποία βοηθά τον οφθαλμίατρο να δει βαθύτερα τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Η γνώμη σας
Περισσότερα