Συχνές ερωτήσεις
για την πρεσβυωπία

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρος  είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας.

Απευθυνθείτε στο Κέντρο μας  για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Πρεσβυωπία είναι η αδυναμία να διαβάσει κάποιος κοντά. Οφείλεται στην απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει και ξεκινά γύρω στην ηλικία των 40 ετών, επηρεάζοντας τελικά όλους τους ανθρώπους.

΄Ενα πρώτο σημάδι για την πρεσβυωπία είναι η θαμπή κοντινή όραση που κουράζει τα μάτια. Η πρεσβυωπία εμφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου και είναι ανεξάρτητη από το αν κάποιος έχει μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

O συνήθης τρόπος για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας είναι η χρήση γυαλιών για κοντινό διάβασμα. Για κάποιους οι οποίοι ήδη φορούν γυαλιά για κάποιο άλλο διαθλαστικό πρόβλημα, η χρήση των πολυεστιακών γυαλιών τους απαλλάσει από τη χρήση δύο ζευγαριών γυαλιών –ένα για κοντά και ένα για μακρυά-.

Μια καινούργια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας είναι η τεχνική monovision με laser.

Στην τεχνική monovision με τη χρήση του excimer laser ο χειρουργός διοθρώνει το ένα μάτι για την κοντινή όραση, αφήνοντας το άλλο για την μακρυνή. Με τον τρόπο αυτό διοθρώνεται η όραση για μακρυά στο ένα μόνο μάτι ενώ το άλλο μάτι διατηρεί την ικανότητα να εστιάζει κοντά.

Η τεχνική monovision δεν εφαρμόζεται σε όλους. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συνηθίσουν στο να έχουν διαφορετική ικανότητα προσαρμογής σε κάθε μάτι. Ετσι, καλό είναι, αυτός που σκέφεται να υποβληθεί σε monovision, αρχικά να δοκιμάσει με φακούς επαφής προκειμένου να είναι σίγουρος ότι μπορεί να προσαρμοστεί στην συγκεκριμένη τεχνική.

Η «κερατοπλαστική ραδιοσυχνοτήτων» είναι μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος που διοθρώνει την πρεσβυωπία αλλάζοντας το σχήμα του κερατοειδούς. Η κερατοπλαστική ραδιοσυχνοτήτων δεν επεμβαίνει στον εσωτερικό φακό του ματιού αλλά εξωτερικά, στον κερατοειδοή: Μία ακίδα με πάχος όσο μια τρίχα ακουμπά στην περιφέρεια του κερατοειδή και μεταφέρει την ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι ίνες κολλαγόνου που υπάρχουν στο βάθος του κερατοειδή. Καθώς το κέντρο του κερατοειδούς παραμένει ανέπαφο ενώ η περιφέρεια γίνεται πιο επίπεδη, το κέντρο υπερυψώνεται και η καμπυλότητα του κερατοειδούς αυξάνει. Ετσι, το μάτι μπορεί να εστιάσει σε μικρές αποστάσεις παρά τη μειωμένη ελαστικότητα του εσωτερικού φακού.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη-γίνεται με τοπική αναισθησία- και διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και για τα δύο μάτια. Επειδή όμως η πρεσβυωπία δεν μένει στάσιμη αλλά συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 60 χρόνων, το πιθανότερο είναι ότι σε διάστημα δύο έως τριών ετών ο ασθενής θα χρειαστεί πιθανότατα και δεύτερη επέμβαση.

Η γνώμη σας
Περισσότερα