Συχνές ερωτήσεις
για το πτερύγιο & το στεάτιο

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρος είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας.

Απευθυνθείτε στο Κέντρο μας  για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

To πτερύγιο είναι ένα σαρκώδες μόρφωμα που “εισβάλλει” στον Κερατοειδή (το διαυγές πρόσθιο τμήμα του βολβού). Είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο Επιπεφυκότας (η μεμβράνη που καλύπτει την λευκή περιοχή του ματιού) επεκτείνεται στον Κερατοειδή. Το πτερύγιο μπορεί να είναι μικρό ή να μεγαλώσει αρκετά, ώστε να παρεμποδίζει την όραση, συνήθως δε αναπτύσσεται στην έσω γωνία του οφθαλμού.

H ακριβής αιτία του πτερυγίου δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη. Το πτερύγιο παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα που περνούν στην ύπαιθρο το περισσότερο χρόνο τους, ιδίως σε κλίματα με μεγάλη ηλιοφάνεια. Παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως, ιδίως στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και χρόνιος ερεθισμός του ματιού από ξηρότητα του περιβάλλοντος και συνθήκες αυξημένης σκόνης, φαίνεται πως παίζουν σημαντικό γενεσιουργό παράγοντα.

Σε περίπτωση όπου το πτερύγιο ερεθιστεί και γίνει κόκκινο μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά σταγόνες ή αλοιφές για να μειώσουν τη φλεγμονή. Αν το πτερύγιο είναι μεγάλο και απειλεί την όραση, αν επεκτείνεται ή προκαλεί δυσμορφία τότε μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Παρά τη σωστή όμως χειρουργική αφαίρεση, το πτερύγιο μπορεί να υποτροπιάσει ιδίως σε νεαρά άτομα. Επιφανειακή εφαρμογή ακτινοθεραπείας ή φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιούνται πολλές φορές για την αποφυγή υποτροπών. Επίσης, ένα μέτρο που βοηθά είναι η προστασία των ματιών από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία με κατάλληλα γυαλιά και η αποφυγή περιβάλλοντος με πολλή σκόνη ή μεγάλη ξηρότητα.

Το στεάτιο είναι μια υποκίτρινη πλάκα ή εξόγκωμα του λευκού του ματιού, συνήθως προς τη μεριά της μύτης. Δεν είναι όγκος αλλά μια μεταβολή του φυσιολογικού ιστού που καταλήγει στην εναπόθεση πρωτεϊνών και λίπους. Αντίθετα με το πτερύγιο, το στεάτιο δεν προχωρεί προς τον κερατοειδή. Το στεάτιο μπορεί επίσης να αποτελεί αντίδραση σε χρόνιο ερεθισμό του ματιού ή σε έντονο ηλιακό φως.

Δε χρειάζεται θεραπεία εκτός εάν παρουσιάσει φλεγμονή. Το στεάτιο «εισβάλλει» στον κερατοειδή και δεν απειλεί την όραση. Αν όμως είναι ενοχλητικό, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, γεγονός όμως που γίνεται σπάνια.

Η γνώμη σας
Περισσότερα