Συχνές ερωτήσεις
για τη μυωπία

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρος είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις  σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας.

Απευθυνθείτε στο Κέντρο μας  για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Μυωπία είναι η δυσκολία να δει κάποιος αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.

Εάν έχετε μυωπία, οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πριν το σωστό σημείο εστίασης ενός φυσιολογικού οφθαλμού με αποτέλεσμα το είδωλο να σχηματίζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.

Η μυωπία εμφανίζεται είτε επειδή η κυρτότητα του ματιού είναι μεγαλύτερη από το κανονικό είτε επειδή το μήκος του βολβού του ματιού είναι μεγαλύτερο του κανονικού, είτε επειδή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.

Εδώ και πολλά χρόνια, σε πολλά κράτη διεξάγονται συστηματικές έρευνες προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όπως η ύπαρξη ή μη κληρονομικότητας, η σχέση μυωπίας με παράγοντες του περιβάλλοντος, η επίδραση των σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης σ’ αυτήν, κ.α.

΄Οσον αφορά την κληρονομικότητα, οι απόψεις συγκλίνουν στην ύπαρξη, αφενός μεν, κληρονομικής προδιάθεσης, αφετέρου δε, στην επίδραση παραγόντων του περιβάλλοντος. Η Μυωπία ξεκινάει συνήθως τα πρώτα σχολικά χρόνια και προοδευτικά εξελίσεται και αυξάνει με την ηλικία. Αυξάνει αργά ή γρήγορα, συνήθως μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Από όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες, η μυωπία, αποτελεί τη σπουδαιότερη και συχνότερη μεταξύ των μαθητών. ΄Ετσι, ο έλεγχος της μυωπία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι απαραίτητος προκειμένουν να μην δημιουργήσει προβλήματα στην σωστή παρακολούθηση των μαθημάτων.

΄Οσον αφορά το φύλο, οι περισσότεροι από τους ερευνητές συμφωνούν πως οι γυναίκες εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα υψηλή μυωπία

Ο καλός φωτισμός, η σωστή θέση κατά την ανάγνωση και η ορθή χρήση των διορθωτικών γυαλιών και των φακών επαφής επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση της μυωπίας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η τεχνολογία προσφέρει μια διαφορετική λύση: Το Excimer Laser. Η τεχνική του Εxcimer Laser θεωρείται ο πιο εξελιγμένος τρόπος για τη διόρθωση της μυωπίας και τα άριστα αποτελέσματα των επεμβάσεων με Laser κάνουν τη μέθοδο αυτή την πλέον ενδεδειγμένη για χιλιάδες κατάλληλους υποψηφίους.

Ενώ μέχρι σήμερα, η διόρθωση της μυωπίας γινόταν αποκλειστικά με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, αποφασίζουν με τη Διαθλαστική Χειρουργική να περιορίσουν ή εξαλείψουν την εξάρτησή τους από αυτά.

Είναι μια υψηλής τεχνολογίας διαδικασία, απλή και γρήγορη, που διαρκεί περίπου 5 λεπτά για το κάθε μάτι και γίνεται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνωω, έτσι ώστε, να μην προκαλεί, καθόλου, πόνο.

Περισσότερες από δύο εκατομμύρια επεμβάσεις Διαθλαστικής Χειρουργικής πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν μυωπία και επιλέγουν το Laser για να διοθρώσουν την όρασή τους συνεχώς αυξάνεται. Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες επεμβάσεις με εκπληκτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.

Η γνώμη σας
Περισσότερα