Συχνές ερωτήσεις
για τον κερατόκωνο

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρoς είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας.

Απευθυνθείτε στο Κέντρο μας για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία ο κερατοειδής του ματιού (το διαυγές πρόσθιο τμήμα του ματιού) γίνεται πολύ λεπτός και προβάλλει. Κυριολεκτικά σημαίνει: κερατοειδής που εμφανίζεται σε κωνικό σχήμα. Η παραμόρφωση αυτή μπορεί να επιφέρει σοβαρή διαταραχή της όρασης.

Παρά τις συνεχείς έρευνες, η αιτία παραμένει άγνωστη. Αν και θεωρείται κληρονομούμενο νόσημα, η πιθανότητα ομόαιμων συγγενών να εμφανίσουν κερατόκωνο, θεωρείται ότι είναι μία στους δέκα. Το έντονο τρίψιμο των ματιών, αν και δεν θεωρείται αιτία του κερατόκωνου, μπορεί να συμβάλλει στην παθολογική διαδικασία. Επομένως, ασθενείς με κερατόκωνο καλό θα είναι να αποφεύγουν να τρίβουν τα μάτια τους.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι η θόλωση και η παραμόρφωση της όρασης.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όψιμα κατά την εφηβική ηλικία ή νωρίς κατά τη πρώτη εικοσαετία της ζωής. Συχνά ο κερατόκωνος εξελίσσεται αργά για 10 ή 20 χρόνια και μετά σταματά. Στα πρώϊμα στάδια, η όραση μπορεί να διαταραχθεί ελαφρά προκαλώντας θάμβος, φωτοευαισθησία και ερεθισμό. Το κάθε μάτι προσβάλλεται σε διαφορετικό βαθμό. Καθώς η νόσος προχωρά και ο κερατοειδής γίνεται κυρτότερος διαταράσσεται και η όραση ανάλογα. Αν ο κερατοειδής υποστεί οίδημα, η οπτική οξύτητα μπορεί αιφνίδια να μειωθεί. Ο κερατοειδής εξοιδαίνεται όταν το ελαστικό τμήμα του παρουσιάζει μια μικρή ρωγμή που προκαλείται από την συνεχή εκτάνυσή του εξαιτίας του προβάλλοντος κωνικού μορφώματος. Το οίδημα μπορεί να επιμείνει για εβδομάδες ή και μήνες καθώς η ρωγμή επουλώνεται και αντικαθίσταται βαθμιαία από ουλώδη ιστό.

Oι ελαφρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με γυαλιά ή ειδικού σχεδιασμού φακούς επαφής. ΄Οταν η όραση δεν είναι πλέον ικανοποιητική με γυαλιά ή φακούς επαφής, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση του κερατόκωνου – κερατοπλαστική.

Μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου που μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ημίσκληρους φακούς επαφής ή για μεταμόσχευση είναι η χρήση υπέρυθρου φωτός (UVA). Με την τεχνική αυτή που ονομάζεται «Διασύνδεση Κολλαγόνου Κερατοειδούς» ή «Collagen Crosslinking with UVA-Riviflavin» αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος με πολυμερισμό του κολλαγόνου «παγώνοντας» έτσι την εξέλιξή του. Βασικός στόχος με τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι η σταθεροποίηση του κερατοειδικού σχήματος δηλαδή της συγκράτησης της εξέλιξης του κερατόκωνου.

Η γνώμη σας
Περισσότερα