Συχνές ερωτήσεις
για τον καταρράκτη

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρος είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας.

Απευθυνθείτε στο Κέντρο μας  για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Συμβαίνει συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα, εξελίσσεται σταδιακά και αποτελεί την κυριότερη αιτία μείωσης της όρασης σε προχωρημένες ηλικίες.

Ο κυριότερος λόγος που θα σας οδηγήσει στη σκέψη ότι μπορεί να έχετε καταρράκτη είναι η μείωση της όρασής σας. Στην αρχή μπορεί να αισθανθείτε την όρασή σας να θολώνει. Κάποιοι θαμπώνονται εύκολα από τα φώτα ή δεν έχουν καλή αντίληψη των χρωμάτων. Ορισμένοι βλέπουν λάμψεις, φωτοστέφανα και αντανακλάσεις γύρω από φωτεινά αντικείμενα ή δυσκολεύονται να δουν καθαρά με τεχνητό φωτισμό ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας. Με τον καιρό η όραση σταδιακά χειροτερεύει και δε διορθώνεται ούτε με γυαλιά. Αποτέλεσμα όλων αυτών των συμπτωμάτων είναι να επηρεάζονται αρνητικά καθημερινές σας δραστηριότηες όπως διάβασμα, οδήγηση, ράψιμο κ.α.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία του. Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ λειτουργεί Τμήμα Καταρράκτη για τη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση με σύγχρονα μέσα όσων πάσχουν από καταρράκτη.

Όχι. Ο καταρράκτης δεν μεταφέρεται από το ένα μάτι στο άλλο. Συνήθως τείνει να αναπτύσσεται και στα δύο μάτια, συχνά όμως ασύμμετρα.

Ο καταρράκτης εάν δε χειρουργηθεί οδηγεί σε τύφλωση. Στα αρχικά του στάδια ο καταρράκτης μπορεί να μη γίνει αντιληπτός από το γεγονός ότι η εξέλιξή του καθυστερεί. Στη συνέχεια όμως, και με την πάροδο κάποιων μηνών, η όραση χειροτερεύει. Ενώ σε κάποιους ανθρώπους η εξέλιξη του καταρράκτη είναι αργή σε κάποιους άλλους εξελίσσεται γρήγορα. Επιπλέον, η εξέλιξη του καταρράκτη δε συμβαδίζει το ίδιο και για τα δύο μάτια.

Παλαιότερα ίσχυε η αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι «ώριμος» για να χειρουργηθεί. Εδώ και αρκετά χρόνια, με την εξέλιξη της εγχειρητικής τεχνικής, η αντίληψη αυτή δεν ισχύει. Έτσι, ο κατάλληλος χρόνος για να χειρουργηθείτε είναι αυτός κατά τον οποίο τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την όρασή σας, εξαιτίας του καταρράκτη, επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τα συμπτώματά σας –σε συνεννόηση με το γιατρό μας – θα αποφασίσετε για τον κατάλληλο χρόνο της επέμβασης.

Ποτέ δεν είστε μεγάλος για την επέμβαση του καταρράκτη. Θα βελτιώσει την όρασή σας και θα σας βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών και δραστηριοτήτων σας.

Στη σημερινή εποχή οι προηγμένες χειρουργικές μέθοδοι του καταρράκτη και ο υψηλής τεχνολογίας ιατρικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται έχουν ανάγει την επέμβαση του καταρράκτη σε μία από τις πλέον επιτυχείς επεμβάσεις σε όλες τις ειδικότητες της ιατρικής. Έχει ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 98% και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της όρασής τους χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Καταρχήν, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την επέμβαση είναι απαραίτητος ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος κατά τον οποίο θα εξετασθεί η γενικότερη υγεία του οφθαλμού σας και επιπλέον με μια ειδική εξέταση –την αυτόματη βιομετρία- θα υπολογισθεί η ισχύς του ενδοφθαλμίου φακού που πρόκειται να τοποθετηθεί στο μάτι σας. Η επέμβαση του καταρράκτη είναι ολιγόλεπτη και γίνεται με τοπική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι είστε ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης χωρίς να αισθάνεσθε καθόλου πόνου. Ο συνολικός χρόνος παραμονής σας στο νοσοκομείο δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες και μετά την επέμβαση δεν υπάρχει ανάγκη παραμονής σας στο νοσοκομείο. Η επάνοδος της όρασής σας είναι σχεδόν πλήρης από την επόμενη ημέρα και μπορείτε να επιστρέψετε σύντομα στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μετά την επέμβαση του καταρράκτη ακολουθούν κάποιες μετεγχειρητικές επισκέψεις στο Κέντρο μας για την παρακολούθηση της μετεγχειρητικής σας πορείας.

Η συνήθης πρακτική ορίζει να μην πραγματοποιείται η επέμβαση του καταρράκτη και στα δύο μάτια την ίδια ημέρα. Συνήθως η επέμβαση στο δεύτερο μάτι πραγματοποιείται μετά την πάροδο κάποιων εβδομάδων.

Και βέβαια αφού η επέμβαση του καταρράκτη πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, με χρήση αναισθητικών κολλυρίων. Ο λόγος γι αυτό είναι ότι η ίδια η επέμβαση διαρκεί μόνο κάποια λεπτά ώστε να μην είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία.

Όχι. Η επέμβαση του καταρράκτη είναι ανώδυνη. Μετά την επέμβαση μπορεί να μπορεί να νιώσετε φαγούρα, τσούξιμο ή ελαφρύ πόνο. Δεν πρέπει να ανησυχήσετε! Σε περίπτωση που ο πόνος είναι δυνατός και ενοχλητικός μπορείτε να πάρετε το συνηθισμένο σας παυσίπονο (Depon, Ponstan) εκτός από ασπιρίνη.

Ναι, θα πρέπει να έχετε φροντίσει για την μεταφορά σας από και προς το νοσοκομείο την ημέρα της επέμβασης καθώς η όρασή σας μετά την επέμβαση θα είναι ελαφώς θολή και απαγορεύεται η οδήγηση αυτοκινήτου. Για το λόγο αυτό προτείνεται να σας συνοδεύει κάποιος συγγενής σας ή φίλος.

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι ολιγόλεπτη. Ο συνολικός χρόνος παραμονής σας στην κλινική θα είναι μία με δύο ώρες. Αμέσως μετά την επέμβαση μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας αφού δεν απαιτείται η παραμονή σας σε αυτήν.

Η όρασή σας τις πρώτες ώρες θα είναι θολή. Από την επόμενη ημέρα θα είναι κιόλας ιδιαίτερα βελτιωμένη ενώ σε λίγες ημέρες θα μπορείτε να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Τις επόμενες εβδομάδες η όρασή σας θα βελτιώνεται συνεχώς ενώ σε 4-6 εβδομάδες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως

Με την επέμβαση του καταρράκτη ο φυσικός φακός του ματιού αντικαθίσταται με έναν τεχνητό, ενδοφθάλμιο φακό ο οποίος δεν έχει τη φυσική ικανότητα εστίαστης του φυσικού φακού για μακρινή και κοντινή όραση. Αν και συνήθως η μακρινή όραση είναι πολύ καλή μετά την επέμβαση, συχνά απαιτούνται γυαλιά για κοντινή όραση. Σε κάθε περίπτωση, στο στάδιο του προεγχειρητικού ελέγχου, ο χειρουργός μας θα συζητήσει μαζί σας για τις δραστηριότητές σας έτσι ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος ενδοφακού που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας. Μετά την πάροδο τεσσάρων περίπου εβδομάδων και την πλήρη αποκατάσταση της όρασής σας θα σας δώσουμε –εάν χρειάζεται- την κατάλληλη συνταγή γυαλιών που θα ικανοποιεί κάθε απαίτησή σας.

Όχι, από τη στιγμή που ο καταρράκτης έχει αφαιρεθεί χειρουργικά δεν μπορεί να επανέλθει στο ίδιο μάτι.

Mετά την επέμβαση στην κλινική ο χειρουργός μας θα σας δώσει τα καλλύρια και τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε κάθε απορία σας ή τυχόν προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε τα τηλέφωνα του Κέντρου μας λειτουργούν καθημερινά από τις 8:00 το πρωϊ έως και τις 8:00το βράδυ. Επιπλέον, για έκτακτες περιπτώσεις υπάρχει γραμμή επικοινωνίας όλο το 24ωρο. Να θυμάστε ότι οι ιατροί και το προσωπικό του ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ είναι πάντα στη διάθεσή σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Η γνώμη σας
Περισσότερα