Συχνές ερωτήσεις
για την επιπεφυκίτιδα

Θυμηθείτε: Ο οφθαλμίατρος είναι πάντα η καλύτερη πηγή για να σας δώσει υπεύθυνες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υγεία των ματιών σας.

Απευθυνθείτε στο Κέντρο μας  για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Ο επιπεφυκός είναι μια λεπτή καθαρή μεμβράνη η οποία καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού μας (τον σκληρό χιτώνα όπως αποκαλείται). Φυσιολογικά, ο επιπεφυκός φέρει επάνω του λεπτά αιμοφόρα αγγεία τα οποία μπορούν να φανούν μόνο με λεπτομερή επισκόπηση. ΄Οταν όμως ο επιπεφυκός ερεθιστεί ή υποστεί φλεγμονή, τα αγγεία που τον τροφοδοτούν διευρύνονται και γίνονται εμφανέστερα με αποτέλεσμα το μάτι μας να γίνεται κόκκινο. ΄Ετσι λοιπόν, ο όρος «επιπεφυκίτις» χρησιμοποιείται από τους οφθαλμιάτρους για να περιγράψει τις φλεγμονές του επιπεφυκότα.

Η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από διάφορες αιτίες που ερεθίζουν το μάτι. Οι συχνότερες είναι:

 • Μολύνσεις από βακτηρίδια και ιούς
 • Αλλεργίες
 • Δυσανεξία σε ξένο σώμα όπως οι φακοί επαφής στην περίπτωση της γιγαντοκορικής επιπεφυκίτιδος
 • Άλλα αίτια ερεθισμού από το περιβάλλον
 • Σε όλα αυτά τα ερεθίσματα, ο επιπεφυκός απαντά με ένα τρόπο: φλεγμαίνει, δηλαδή γίνεται υπεραιμικός (κόκκινος) και οιδηματώδης.

Τα βακτηρίδια και οι ιοί αποτελούν τα κυριώτερα λοιμώδη αίτια για την επιπεφυκίτιδα:

 • Οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο σταφυλόκοκκος ή ο στρεπτόκκοκος, προκαλούν την εμφάνιση κόκκινου ματιού που συνδυάζεται με έκκριμα πύου. Αν το έκρριμα από το μάτι είναι άφθονο, τότε υπάρχει κίνδυνος για οξεία μόλυνση που απαιτεί την άμεση επίσκεψή μας στον οφθαλμίατρο. Μερικές βακτηριακές μολύνσεις είναι χρόνιες, εμφανίζοντας λίγο ή καθόλου έκκριμα με εξαίρεση τη δημιουργία μιας ελαφράς κρούστας στις βλεφαρίδες το πρωί.
 • Οι ιοί αποτελούν επίσης κοινές αιτίες επιπεφυκίτιδας. Μερικοί ιοί εκτός από την εμφάνιση του κόκκινου ματιού συνοδεύονται από φαρυγγίτιδα και καταρροή όπως στο απλό κρυολόγημα.

Οι αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπεφυκιτιδα που παράγει έκκριμα. Μερικοί τύποι αλλεργιών, όπως ο εαρινός κατάρρους (επιπεφυκίτιδα της άνοιξης) προκαλούν μεγάλη φαγούρα στα μάτια ενώ άλλοι μπορεί να δημιουργούν μόνο χρόνια ερυθρότητα.

Τέλος, ερεθιστικά αίτια από το περιβάλλον, όπως είναι ο καπνός ή οι αναθυμιάσεις, μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.

To πιο εμφανές σύμπτωμα για την επιπεφυκίτιδα δεν είναι άλλο από το ροζ ή κόκκινο μάτι που είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής του επιπεφυκότα.

 • H ιογενής επιπεφυκίτις συνήθως επηρεάζει αρχικά το ένα μάτι και προκαλεί εκταταμμένη δακρύρροια και δυσανεξία στο φως.
 • Η βακτηριακή εππεφυκίτις αντίθετα επηρεάζει ταυτόχρονα και τα δύο μάτια και προκαλεί άφθονες εκκρίσεις.
 • H αλλεργική επιπεφυκίτις παρουσιάζεται επίσης και στα δύο μάτια και πολλές φορές συνοδεύεται από έντονο κνησμό και δακρύρροια.
 • Η γιγαντοκορική επιπεφυκίτις συνήθως επηρεάζει και τα δύο μάτια, εμφανίζει πυκνόρευστες εκκρίσεις, δάκρυα και έντονη ερυθρότητα. Προκαλείται συνήθως μετά από μακρά χρήση των φακών επαφής και έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί δυσανεξία στη χρήση τους.

Η επιπεφυκίτιδα, είτε είναι βακτηριακή είτε ιογενής, είναι μεταδοτική. Για το λόγο αυτό, εάν πάσχετε από επιπεφυκίτιδα, θα πρέπει να τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής:

 • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, και αποφεύγεται να ακουμπάτε ή να τρίβετε με τα χέρια σας τα μάτια σας.
 • Μην μοιράζεσθε τις πετσέτες σας ή το μαξιλάρι σας με άλλον και πλένετε τα συγκεκριμένα αντικείμενα μετά από κάθε χρήση.
 • Μην μοιράζεσθε τα καλλυντικά σας όπως σκιές, μάσκαρα ή eyeliner. Aντικαταστήστε τα μετά την θεραπεία σας για να αποφύγετε την επαναμόλυνση.
 • Ο οφθαλμίατρός σας ίσως σας συστήσει να διακόψετε την χρήση των φακών επαφής ή να τους αντικαταστήσετε μετά την θεραπεία σας.

Εκτός από την επιπεφυκίτιδα, υπάρχουν αρκετά οφθαλμικά νοσήματα που είναι δυνατόν να προκαλέσουν «κόκκινο μάτι» και που, αν δεν αναγνωρισθούν και υποβληθούν σε θεραπεία έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση. Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η σύγχυση της βλεφαρίτιδας με την επιπεφυκίτιδα. Για το λόγο αυτό, η ιατρική εκτίμηση του κόκκινου ματιού θα πρέπει να γίνεται πάντα από οφθαλμίατρο. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν συνυπάρχει πόνος, θολή όραση ή ευαισθησία στο φως αφού αυτά τα συμπτώματα δεν συνοδεύουν την απλή τυπική επιπεφυκίτιδα. Αντίθετα, ο πόνος, η θολή όραση ή η έκδηλη φωτοευαισθησία μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία γλαυκώματος ή έλκους του κερατοειδούς ή κάποιας εσωτερικής φλεγμονής των ματιών.

Η γνώμη σας
Περισσότερα