Θεραπευτική αντιμετώπιση της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ λειτουργεί πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο τμήμα για τη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του Αμφιβληστροειδή.

Εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους θεραπείας για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων παθήσεων του αμφιβληστροειδούς:

Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις – Αnti-VEGF

Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις είναι μια νέα μέθοδος για τη θεραπεία

- της νεοαγγειακής (υγρής μορφής) Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς (AMD)

- της έκπτωσης της όρασης που οφείλεται σε οίδημα της ωχράς κηλίδας διαβητικής αιτιολογίας (DME).

Η θεραπεία των ενδοϋαλοειδικών ενέσεων προσφέρει τη δυνατότητα στους ασθενείς όχι απλώς να διατηρήσουν αλλά και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της όρασής τους. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα των ενέσεων χορηγούνται στην υαλοειδική κοιλότητα από έμπειρο οφθαλμίατρο και η διαδικασία πραγματοποιείται υπό άσηπτες συνθήκες.

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ λειτουργεί πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο τμήμα βυθού για τη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του Αμφιβληστροειδούς. Αφού εξετασθεί προσεκτικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι του Κέντρου , εφαρμόζουν υπό άσυπτες συνθήκες τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις σε ασθενείς που πάσχουν από Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς και διαβητικό Οίδημα της Ωχράς.

Εκείνο που θα πρέπει να θυμάστε πάντα είναι ότι οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν έγκαιρα την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς έτσι ώστε να γίνουν βήματα για τη διατήρηση της όρασής σας και την καθυστέρηση της περαιτέρω απώλειας όρασης. Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ενεργό και ανεξάρτητο τρόπο ζωής.

Φωτοδυναμική Θεραπεία

H φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια μέθοδος θεραπείας της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς.

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς είναι μία πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την κεντρική όραση η οποία είναι απαραίτητη για δραστηριότητες όπως διάβασμα, οδήγηση κ.α. Είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης ενηλίκων στον κόσμο γιαυτό εάν εντοπισθεί έγκαιρα, με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προληφθεί περαιτέρω απώλεια όρασης.

Στη φωτοδυναμική θεραπεία, ένα φωτοενεργοποιούμενο φάρμακο εγχύεται στο αίμα και οδηγείται έτσι στα μη φυσιολογικά αγγεία του οφθαλμού. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός μη θερμικού λέιζερ ενεργοποιείται το φάρμακο στο μάτι υποβοηθώντας έτσι τη μείωση κινδύνου για περαιτέρω απώλεια όρασης.

Οδηγίες πριν την εφαρμογή της θεραπείας

Την ημέρα που θα επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για την εφαρμογή της θεραπείας θα πρέπει να λάβετε κάποιες απαραίτητες προφυλάξεις που αφορούν κυρίως την προστασία σας από το δυνατό φως του ήλιου.

Έτσι, την ημέρα αυτή και τις πρώτες δύο ημέρες μετά τη θεραπεία, κατά την έξοδό σας από το σπίτι, θα πρέπει να έχετε:

 • Σκούρα γυαλιά ηλίου
 • Γάντια
 • Πλατύγυρο καπέλο
 • Μακρυμάνικο πουκάμισο
 • Μακρύ παντελόνι
 • Κάλτσες και παπούτσια.

Προφυλάξεις μετά τη θεραπεία

Η φωτοδυναμική θεραπεία προκαλεί στο δέρμα προσωρινή φωτοευαισθησία. Σαν προφύλαξη τις επόμενες δύο ημέρες, πρέπει να αποφύγετε:

 • Έντονο ηλιακό φως
 • Τεχνητό μαύρισμα
 • Λάμπες αλογόνου στο σπίτι και στο γραφείο για διάβασμα
 • Ακάλυπτα παράθυρα στο άμεσο ηλιακό φως
 • Φώτα υψηλής έντασης (όπως αυτά του οδοντιατρείου, χειρουργείου κ.α.)

Επιπλέον, τα αντιηλιακά δεν είναι αποτελεσματικά στην προστασία από αντιδράσεις φωτοευαισθησίας.

Η εφαρμογή της φωτοδυναμικής θεραπείας στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στο ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ λειτουργεί πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο τμήμα βυθού για τη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του Αμφιβληστροειδούς. Εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι εφαρμόζουν φωτοδυναμική θεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς.

Εκείνο που θα πρέπει να θυμάστε πάντα είναι ότι οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν έγκαιρα την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς έτσι ώστε να γίνουν βήματα για τη διατήρηση της όρασής σας και την καθυστέρηση της περαιτέρω απώλειας όρασης. Με τη φωτοδυναμική θεραπεία μπορείτε να διατηρήσετε ένα ενεργό και ανεξάρτητο τρόπο ζωής.

ARGON LASER φωτοπηξίας To ARGON Laser φωτοπηξίας εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή οίδημα της ωχράς κηλίδας.Υπάρχουν δύο είδη θεραπείας με Laser. Η εστιακή φωτοπηξία και η παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία. Η εστιακή φωτοπηξία με laser βρίσκει εφαρμογή στη θεραπεία του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Ασθενής με κλινικά σημαντικό οίδημα της ωχράς έχει περίπου 30% κίνδυνο για μέτρια απώλεια της όρασης. Πριν την εφαρμογή της φωτοπηξίας με laser προηγείται η εξέταση της φλουοραγγειογραφίας όπου με αυτήν ο οφθαλμίατρος εντοπίζει πιθανές αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς και επεμβαίνει με το laser στα σημεία εκείνα που παρουσιάζουν διαρροή του υγρού στην ωχρά κηλίδα. Η παναμφιβληστροειδή φωτοπηξία με laser εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ελαττώνοντας το ερέθισμα που προάγει το σχηματισμό νέων αγγείων.

endpage

Image Map