Αποκόλληση Αμφιβληστροειδή

Η αποκόλληση του Αμφιβληστροειδή είναι μια κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα προκειμένου ο ασθενής να αποφύγει σοβαρές συνέπειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης.

Ο Αμφιβληστροειδής είναι μια μεμβράνη η οποία καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού και μετατρέπει τα οπτικά ερεθίσματα σε νευρικά προκειμένου να τα επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας.

Η συνηθέστερη αιτία αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή είναι συνήθως η δημιουργία ρωγμής ενώ κάποιες επιπλέον καταστάσεις όπως φλεγμονή, αγγειοπάθεια, διαβήτης κ.α. είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

Τα κυριώτερα συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να οδηγήσουμ γρήγορα στον οφθαλμίατρό του είναι:

  • λάμψεις
  • μαύρες κηλίδες που θα εμφανιστούν απότομα
  • περιορισμός της όρασης από μία «κουρτίνα» που καλύπτει πεδίο της όρασης
  • θόλωση της όρασης που δεν καθαρίζει

Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης των ρωγμών είναι η περιχαράκωση με laser. Σε πολλές περιπτώσεις η αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή γίνεται με χειρουργική τοποθέτηση σκληρικών μοσχευμάτων ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ως μέθοδος αντιμετώπισης επιλέγεται η υαλοειδεκτομή.

Στην υαλοειδεκτομή αφαιρείται το υαλώδες του ματιού και ο αμφιβληστροειδή σταθεροποιείται στη θέση του με την τοποθέτηση ειδικού αερίου το οποίο απορροφάται μόνο του σε μερικές εβδομάδες. Μετεγχειρητικά και για κάποιες ημέρες ο ασθενής θα πρέπει να κρατά το κεφάλι του σε μια συγκεκριμένη θέση που θα του υποδείξει ο γιατρός του.


Βασ. Σοφίας 64
2ος όροφος 
115 28 Αθήνα

Τ : 210 72 47 103
F : 210 72 31 221

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

find us facebookfinde us google maps

contact-p

endpage

Image Map