Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Τι είναι η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια
Η Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πολύ δύσκολη στην περιγραφή της ασθένεια, γιατί κάθε περίπτωσή της είναι διαφορετική.Η Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς και άλλες ομάδες παθήσεων, σχετικές με αυτήν, πήραν το όνομά τους από τις επιπλοκές που συμβαίνουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και λειτουργεί όπως το φιλμ στην κάμερα. Συμπεριφέρεται σαν ένα είδος «μεταφορέα» που μαζεύει εικόνες από το περιβάλλον (με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων) και τις μεταβιβάζει, με ανάλογα νευρικά ερεθίσματα, στον εγκέφαλο, (μετατροπή σε χημικά σήματα) μέσω των φωτοδεκτικών κυττάρων όπου γίνονται οι διεργασίες για την όραση. Ο αμφιβληστροειδής στην Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια αρχίζει να εκφυλίζεται και αρχικά προκαλεί φθορά στην περιφέρεια της όρασης (οπτικού πεδίου) και έκπτωση της οφθαλμικής λειτουργίας κατά τις νυχτερινές ώρες και εξαπλώνεται φθάνοντας συνήθως αργότερα μόνο στην «κεντρική όραση».

Συμπτώματα της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Συχνά, ένα από τα συμπτώματα «προπομπός» της Μελαγχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας είναι η δυσκολία της όρασης κατά την νυχτερινή κυκλοφορία του ασθενή ή σε ελλιπώς φωτισμένα μέρη (νυχτερινή έκπτωση όρασης).

Αργότερα παρατηρείται μια σταδιακή, αργή απώλεια της περιφερειακής όρασης, φθάνοντας στο αποτέλεσμα της «όρασης τούνελ» σε αρκετές περιπτώσεις. Τα συμπτώματα της Μελαγχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας επιδεινώνονται γενικώς σε περίοδο πολλών ετών. Όταν, κάποια άλλα μέλη της οικογένειας έχουν επίσης σχετικό πρόβλημα (φορείς των γονιδίων που προκαλούν τη νόσο) ή μερικά συμπτώματα, ο δείκτης απώλειας της όρασης είναι περισσότερο «κοινή εμπειρία» διαμέσου της ανάλογα εκφρασμένης κατάστασης των μελών της οικογένειας.

 

Διάγνωση της μελαγχρωστικής αμφιβληστρειδοπάθειας
Επειδή κάθε περίπτωση της Μελαγχρωστικής Αμφιβληστροειδοπάθειας είναι διαφορετική, ορισμένες φορές είναι εύκολο να διαγνωσθεί και άλλες όχι.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μερικά χαρακτηριστικά του αμφιβληστροειδή αλλάζουν και αυτός αρχίζει να αλλοιώνεται. Ανάλογα με την εμφάνιση της νόσου (σκηνικό), πολλά τεστ, δοκιμασίες μπορούν να γίνουν. Όπως το ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα (Η.Α.Γ.), οπτικά πεδία, υπερηχοτομογραφία βυθού (OCT) κι άλλες δοκιμασίες, που ανάλογα με την περίπτωση, είναι απαραίτητο να γίνουν, να διεξαχθούν, για να ελέγξουν την κλινικά εξελισσόμενη εικόνα του αμφιβληστροειδή. Όταν υπάρχει υποψία για Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια ο ασθενής θα πρέπει να έχει μια συνεχή αξιολόγηση της όρασης από ειδικό οφθαλμίατρο.

Η γνώμη σας
Καλέστε μας